Khamis, 15 Julai 2010

Sah! Melayu adalah penduduk asal Malaysia


Kajian arkeologi oleh pakar-pakar arkeologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mengesahkan bahawa rumpun Melayu merupakan penduduk asal Malaysia sejak lebih 40,000 tahun dahulu.

Hasil kajian itu sekali gus menyangkal teori migrasi yang dikemukakan oleh penyelidik dari Vienna School of Thought, Heine-Geldern pada 1930-an yang mendakwa rumpun Melayu berhijrah ke Malaysia dari Tanah Besar Utara.

"Data arkeologi yang diperolehi di Semenanjung Malaysia dan Sarawak menunjukkan rumpun Melayu adalah penduduk asal bumi Malaysia sejak lebih 40,000 tahun lalu dan bukan berhijrah ke sini dari Tanah Besar Utara.

"Artifak-artifak seperti seramik yang ditemui di lebih 100 kawasan ekskavasi yang dijalankan menunjukkan bahawa ia adalah berbentuk tempatan dan bukan dibawa masuk dari luar," jelas UKM dalam portal beritanya di http://pkukmweb.ukm.my/news.

Hasil kajian itu didedahkan Ketua Penyelidik Arkeologi UKM, Profesor Datuk Dr. Nik Hassan Suhaimi Nik Abdul Rahman semasa membentang kertas kerjanya bertajuk '38 Tahun Arkeologi di UKM' pada Seminar Penanda Aras Penyelidikan Arkeologi di Bangi yang berakhir kelmarin.

Antara lokasi yang menjadi tapak kajian adalah Pulau Kalumpang dan Beruas (Perak); Kota Johor Lama, Kota Seluyut, Kota Sayong Pinang dan Muar (Johor); Kota Melaka (Melaka); Kota Lukut (Negeri Sembilan) dan beberapa tapak di Tasik Kenyir, Terengganu.

Nik Hassan Suhaimi yang juga Timbalan Pengarah Akademi Tamadun Melayu (ATMA) berkata, keputusan kajian itu selari dengan penemuan tengkorak manusia di Gua Niah, Sarawak oleh Tom Harrison dan isterinya pada 1958.

Tambah beliau, penyelidikan arkeologi di UKM sejak 1980-an menemui pelbagai data baru tentang asal usul kerajaan Melayu tertua di Malaysia iaitu kerajaan Kedah Tua yang diperolehi dari tapak arkeologi Sungai Mas, Kedah.

"Isu penting dalam zaman kerajaan awal ialah proses Indianisasi. Berdasarkan kajian yang dibuat di UKM, proses Indianisasi itu boleh ditukar kepada proses pembumiputeraan kebudayaan India," katanya seperti yang dilaporkan portal tersebut.

Dipetik dari Malaysia Instinct

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Boleh dak kemukakan bukti dengan mengaitkan ciri-ciri artifak dengan kesimpulan yang dibuat. Barulah dapatan mempunyai asa yang kukuh!

tebing tinggi berkata...

Kaum Red Indian pon pendudok asal Amerika utara, apa dah terjadi kapada mereka ?.1sekolah >1bahasa >1Malaysia.

cikgu pencen berkata...

Memang le melayu tu penduduk asal, tapi sekarang dah ramai hidup macam pelarian di bumi sendiri.

Kaca Mata berkata...

setuju dengan komen cikgu pencen.. :)

Tanpa Nama berkata...

sebenarnya, kitalah golongan Brahma yang dahulunya memperluaskan ajaran Hindu, kemudian Buddha.. hal inilah yang amat ditakuti oleh org India, jika rahsia ini terbuka, kerana menyedari, segala budaya mereka, bahasa sanskrit mereka, datang dari keturunan kita yang seasasnya wujud strate yg berkait dengan kalangan dewa...

Dr PoYo berkata...

sebab mereka x reti nk bersatu macam kaum-kaum lain.....
jln dh ada tinggal pengukuhan antara bangsa melayu dan usaha bangsa melayu je... yg pntg kita berusah memantapkan diri sendiri dan bangsa kita sendiri.....