Isnin, 1 Februari 2010

Dr. Mahathir kecewa parti Melayu tidak bantu kaum sendiri

Mingguan Malaysia, 31 Januari 2010

KUALA LUMPUR 30 Jan. - Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, tiga parti utama orang Melayu iaitu UMNO, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) terlalu 'asyik' mendapatkan sokongan bukan Melayu sehingga tidak mempedulikan rintihan kaum mereka sendiri.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, ketika ini apa jua tuntutan bukan Melayu, sama ada beralas undang-undang, Perlembagaan atau perjanjian lalu, akan dilayan oleh parti-parti berkenaan.

Beliau percaya tindakan itu berpunca daripada keyakinan mereka yang menyedari bahawa orang Melayu tidak mempunyai banyak pilihan ketika pilihan raya dan akan tetap menyokong mereka.

"Tidak perlu saya nyatakan apa yang menyebabkan kita berasa kecewa. Tetapi kita lihat orang yang dulu kata orang Islam jika berkawan dengan bukan Islam akan jadi kafir, sekarang peluk cium orang bukan Islam dan dihalalkan segalanya bagi mereka kerana orang Melayu tetap akan bagi sokongan.

"Ia bukan tindakan yang bijak. Orang Melayu rasa tidak boleh lagi bergantung pada parti-parti politik, sebab itu ditubuhkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk menyuarakan pendapat mereka," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan lebih 2,000 hadirin pada majlis pelancaran Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Selangor di Dewan Serbaguna Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Hulu Kelang di sini hari ini.

Turut hadir, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar; Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali serta beberapa pemimpin NGO Melayu.

Dr. Mahathir menambah, terdapat beberapa NGO Melayu yang menemuinya dan menyatakan kekecewaan mereka terhadap kerajaan dan parti-parti pembangkang.

"Tetapi apa yang mereka boleh buat. Mereka kata, jika terlampau giat suarakan pendirian orang Melayu, mereka akan dituduh rasis dan mungkin juga diambil tindakan oleh pihak berkuasa.

"Akhirnya, mereka datang bertemu bekas Perdana Menteri yang sudah tidak bertaring. Mereka kecewa tetapi tidak dapat suarakan kepada pemimpin Melayu sama ada kerajaan atau parti lawan," ujarnya.

Beliau bagaimanapun mengingatkan orang Melayu agar melakukan protes secara tertib dan tidak melakukan kekacauan sehingga menghancurkan keamanan negara.

"Kalau mereka tidak dengar, kita ada kuasa dalam pilihan raya. Jangan gunakan cara yang boleh merosakkan keamanan.

"Tetapi saya bimbang, sekiranya keadaan ini berterusan, orang Melayu yang sekian lama memendam kekecewaan akan 'meletup'," katanya

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Perancangan DAP disebalik pembelaan Anwar oleh Karpal Singh ?

Tanpa Nama berkata...

Perancangan DAP disebalik pembelaan Anwar oleh Karpal Singh ?

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,

pada pendapat hamba, org melayu menjadi lemah pada hari ini kerana melayu meninggalkan ajaran dan pegangan agama nenek moyang mereka dahulu iaitu Islam. dapatkah dinafikan ia juga berpunca drp pemimpin melayu sendiri sejak meredeka dahulu. hasilnya sekarang inilah seperti yang sedang kita lihat dan alami kini. melayu penuh dengan masalah sosial sedangkan agenda ekonomi yg begitu diambil berat oleh pemimpin pun tida berapa menjadi, apa lagi yg kurang diambil berat iaitu masalah sosial, sekian sekadarnya dahulu.

ISAC berkata...

Salam ziarah,


Mohon Tuan publish kan blog kawan; http://bumiyang.blogspot.com di blog tuan

Kaca Mata berkata...

bilalah agaknya 3 parti ini akan bersatu. Pasti akan menjadi lebih mantap.. :)